15. lipca 2020 roku Czesław Merek kończy 100 lat – GRATULUJEMY! Życzymy długich lat życia w zdrowiu.

Kilka słów o Czesławie Merku:
Urodził się 15. lipca 1920 roku w Sulęczynie koło Kartuz. Młodość przypadła na lata wojny, podczas której pracował w Elektrowni w Pleszewie. Po wojnie /w 1951 roku/  ukończył studia na Akademii Górniczo-Hutniczej, uzyskując tytuł magistra inżyniera nauk technicznych. W tym samym roku, z nakazu pracy MPC, rozpoczął pracę w Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego /WSK/ we Wrocławiu, a od 1957 roku w TBS, obecnie LZN, jako nauczyciel przedmiotów zawodowych. W latach 1964-1980 pełnił funkcję wicedyrektora ds. technicznych. Po przejściu na emeryturę pracował jako nauczyciel w Laboratorium Technologicznym w LZN, do 1991 roku.
W czasie pobytu w szkole, wraz z innymi nauczycielami, m.in. Franciszkiem Kaczmarkiem organizował laboratoria i pracownie do przedmiotów zawodowych, dbając o ich nowoczesne wyposażenie. Czesław Merek to typ nauczyciela wymagającego i surowego, a le to właśnie te przymioty zjednywały mu uczniów i nauczycieli, którzy z wielką sympatią i szacunkiem wspominają o nim w rozmowach podczas spotkań.

JESZCZE RAZ GRATULUJEMY TAK PIĘKNEGO WIEKU

i ŻYCZYMY PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWIA I POGODY DUCHA