Pragniemy poinformować, że odszedł Bartek Skrzyński, Absolwent LZN, działacz społeczny, wielki społecznik, dziennikarz, pasjonat sportu i człowiek o wielkim sercu. Tak wspomina Bartka Teresa Kasztelaniec, inicjatorka Plebiscytu „Zwyczajnych-Niezwyczajnych”: „Pomysł na „Zwyczajnych-Niezwyczajnych” zaistniał w mojej głowie rok wcześniej, gdy wśród maturzystów rocznik 1998 żegnaliśmy Bartka Skrzyńskiego. Uświadomiłam sobie wówczas, że jego 4-letnia obecność w naszym LO dała nam wszystkim szansę otarcia się o najpiękniejszy wymiar egzystencji ludzkiej – walkę z przeciwnościami losu (nieuleczalną chorobą) i codzienne pokonywanie kolejnych progów niemożności, a postać ojca Bartka utkwiła mi w pamięci szczególnie wyraziście – emanował siłą i pogodą ducha, z których czerpał nieskończoną wolę działania.

Do dziś wchodząc podjazdem do szkoły pamiętam, że to z jego inicjatywy go wybudowano. Postać tego człowieka zainspirowała mnie do zorganizowania plebiscytu.

Po latach pragnę tą drogą, choć mało oficjalnie i bez należnej oprawy, nadać Panu Zbigniewowi Skrzyńskiemu honorowy tytuł Laureata Plebiscytu „Nasi Zwyczajni Niezwyczajni” w Lotniczych Zakładach Naukowych”.”

Tak pragniemy zapamiętać Bartka – uśmiechniętego, pełnego życia i pasji – jak na zdjęciu ze Studniówki.

Rodzinie i Wszystkim Bliskim Bartłomieja Skrzyńskiego składamy wyrazy szczerego żalu i współczucia

Zarząd Stowarzyszenia Absolwentów, Nauczycieli i Sympatyków LZN