Ślubowanie klas pierwszych miało miejsce 13. Października 2021 roku na dziedzińcu głównym Lotniczych Zakładów Naukowych, na którym zebrali się przybyli goście, m.in.: Barbara Ostroróg – wice prezes Stowarzyszenia Absolwentów… LZN, ppłk. pil.  mgr. inż.  Jerzy Trzak – prezes Stowarzyszenia Seniorów Lotnictwa Wojskowego RP oddział Dolnośląski, ppłk. pil.  inż.  Zygmunt Przebierała – wice prezes Stowarzyszenia Seniorów Lotnictwa Wojskowego RP oddział Dolnośląski, Henryk Kucharski – Sekretarz Klubu Lotników „Loteczka”, Michał Górzny – pilot samolotów liniowych, a jednocześnie  absolwent Lotniczych Zakładów Naukowych, rodzice, nauczyciele. Bohaterami tego dnia byli  uczniowie klas pierwszych.

Uroczystości rozpoczęły się od wprowadzenia pocztów i pododdziałów na wyznaczone miejsca na placu. Wszystkich zgromadzonych przywitał prowadzący Ślubowanie Andrzej Kołodziejczyk. Pododdziały na plac wprowadził kadet Hubert Skrobek.

Dowódca pocztu sztandarowego: Martyna Rękas, chorąży Kordian Kubasik, asysta Weronika Sołtys. Poczet flagowy – dowódca: kadet Mateusz Janocha, flagowy: Mateusz Szebesczyk, asysta: Maksymilian Kosiński.

Po odśpiewania hymnu reprezentanci klas pierwszych ślubowali na sztandar. Tekst ślubowania odczytał uczeń klasy 1ct Wiktor Poznalski.

Następnie głos zabrała dyrektor LZN Jolanta Mazurkiewicz-Kaczyńska, życząc młodzieży samych dobrych ocen, wspaniałych chwil spędzonych w szkole, które pozostaną w pamięci na długie lata. Dyrektor prosiła, żeby młodzież nigdy się nie poddawała i nie rezygnowała ze swoich marzeń, i żeby wszystkim im działaniom przyświecały słowa marszałka Józefa Piłsudskiego „Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach – to klęska…”. Dyrektor życzyła młodzieży samych sukcesów i satysfakcji z dokonywanych wyborów. Słowa podziękowania zostały też skierowane do Rodziców, którzy licznie przybyli na ślubowanie oraz zachęty do wspierania dzieci i nauczycieli w trudzie wspólnego kształtowania nowego społeczeństwa.

Samych sukcesów i osiągania wysokich lotów życzyła młodzieży wice prezes Stowarzyszenia Absolwentów… LZN Barbara Ostroróg.

Uroczystości zakończyły się defiladą klas mundurowych oraz programem artystycznym, w którym wspólnie wystąpili uczniowie i nauczyciele. W skład defilady wchodziły pododdziały klas mundurowych – pierwszej, drugiej i trzeciej. Defiladą dowodzi  kadet Hubert Skrobek, pododdziały prowadzili kadeci:  Zuzanna Grobelska, Mateusz Jurczak i Mariusz Łaba.

Uroczystości zakończyło wyprowadzenie sztandaru szkoły.

Zapraszamy na fotorelację Wojtka Zawadzkiego.